led flood light
Apr 03

PharmaS donirao hrvatskim bolnicama vrijednu pošiljku lijeka za liječenje COVID-19 infekcije

ZAGREB, 3. travnja 2020. – Hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS donirat će hrvatskim bolnicama 400.000 tableta lijeka klorokin fosfat, jednog od najpotrebnijih lijekova u narednom periodu. Količina je to koja je dovoljna za liječenje oko 20.000 oboljelih od COVID-19.

Lijek je proizveden u Indiji, a dozvolu za uvoz PharmaS je dobio od nadležnih tijela, odnosno HALMED-a, te se nalazi u hrvatskim preporukama za liječenje COVID-19. Donacija je raspoređena prema potrebama svih bolnica u Hrvatskoj kako bi davanje lijeka bilo uz nadzor stručne osobe.

„Uvoz ovog lijeka događao se u trenutku kad je Indija koja je najveći svjetski proizvodač lijeka za malariju proglasila karantenu i zabranila izvoz vitalnih lijekova za liječenje COVID infekcije. Uz izniman napor ljudi iz PhamaSa, Veleposlanstva Indije u RH, diplomatskih aktivnosti Ministarstva Vanjskih poslova i Ljekarničke Komore, spomenuti lijek je konačno na putu prema Hrvatskoj i očekujemo njegovu distibuciju prema bolnicama početkom slijedećeg tjedna. Ova kriza predstavlja ogroman izazov za sve nas. Protiv epidemije možemo se boriti samo zajedno, stoga vjerujemo da ćemo ovom donacijom pomoći liječnicima u borbi protiv ove globalne pandemije“ rekao je predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić.

PharmaS je potaknut trenutnom situacijom i velikom potrebom na tržištu u pogonu u Rakitju pokrenuo i proizvodnju antiseptika, od čega će prva proizvodna količina (10 000 bočica) antiseptika pod imenom PharmaSept biti također donirana zdrastvenom osoblju.

PharmaS se zajedno sa svim svojim djelatnicima, kao i ostale domaće farmaceutske kompanije, uključio u pomoć zdravstvenom sustavu na brojne načine kao što su osiguravanje nesmetane opskrbe vitalnim lijekovima kroz kontinuran rad tvornica (rad u timovima i smjenama), pojačanim naporom kod uvoza sirovina i lijekova, te volontiranjem zaposlenika na nekoliko nivoa (uključenje u rad HZJZ i call centara (113), te u rad Hrvatske ljekarničke komore, call centra i volontiranje u izdavanju lijekova na kućnom pragu osobama u samoizolaciji, te starijima i nemoćnima).