PharmaS obilježio Svjetski dan astme u Hrvatskoj

Farmaceutska kompanija Pharmas u petak je pod sloganom TAKO LAKO… obilježila Svjetski dana astme u prostorima svoje tvornice u Popovači.

Svake godine u cijelom svijetu obilježava se Svjetski dan astme, a ove se godine po prvi puta i PharmaS uključio u javno zdravstvenu aktivnost obilježavanja Svjetskog dana astme u Hrvatskoj.

Kao kompanija koja je napravila veliki iskorak u segment lijekova za bolesti dišnih puteva u Hrvatskoj, PharmaS je ovom aktivnošću želio osvjestiti širu medicinsku javnost i zaposlenike PharmaSa o važnosti pravovremenog prepoznavanja i dijagnosticiranja astme i KOPB (kronične opstruktivne plućne bolesti), te upozoriti na važnost pravilnog praćenja i kontrole pacijenata, kao i pridržavanja propisane terapije.

Astma, kao kronična upalna bolest dišnih puteva predstavlja svjetski javno zdravstveni problem, od koje u Hrvatskoj boluje više od 200.000 ljudi, a njezino ubrzano širenje jedna je od najvećih zagonetki moderne medicine. Stručnjaci ocjenjuju da će se broj oboljelih s godinama povećavati i to prije svega u urbanim područjima.

O ovom svjetskom javno zdravstvenom problemu, prevenciji te načinima liječenja na doogađanju je govorila prim. dr. sc. Andrea Dugac Vukić, pulmologica sa Zavoda za respiracijsku insuficijenciju i bolesti plućne cirkulacije, KBC Zagreb, Klinika za plućne bolesti Jordanovac.

Neki od zaključaka su kako postoji jasna potreba za većom svjesnošću o pravovremenoj dijagnostici, pravilnim praćenjem i  kontrolom astme i KOPB u Hrvatskoj, gdje se uz redovitu kontrolu i praćenje omogućuje rano otkrivanje astme i KOPB-a, a pridržavanjem propisane terapije smanjuju komplikacije i komorbiditet.

Zlatni standard dijagnostike astme je spirometrija – najznačajniji test za ispitivanje plućne funkcije. Povodom obilježavanja Svjetskog dana astme PharmaS je svim gostima i zaposlenicima PharmaSa osigurao spirometriju te pregled liječnika pulmologa koji je napravila prim. dr. sc. Tatjana Jalušić Glunčić, pročelnica Odjela za rehabilitaciju disanja, KBC Zagreb, Klinika za plućne bolesti Jordanovac, kako bi se prevenirale kronične upalne bolesti dišnih puteva.